среда, 22 декабря 2021 г.

ОРНАМЕНТ “ОРЬНЕК” ВНЕСЛИ ДО СПАДЩИНИ ЮНЕСКО

 МІЖНАРОДНА ОРГАНІЗАЦІЯ ЮНЕСКО ВНЕСЛА ТРАДИЦІЙНИЙ КРИМСЬКОТАТАРСЬКИЙ ОРНАМЕНТ “ОРЬНЕК” ДО РЕПРЕЗЕНТАТИВНОГО СПИСКУ НЕМАТЕРІАЛЬНОЇ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ ЛЮДСТВА.

Орьнек (Örnek) – це традиційний орнамент у декоративно-ужитковому художньому мистецтві кримських татар. Орнаментом оздоблювали різноманітні предмети побуту та культу: одяг, тканини, ювелірні вироби, меблі, архітектурні об’єкти, надгробки.


Орьнек належить до найдавніших досягнень культури кримськотатарського народу. Це унікальне явище світової культури, пов’язане своєю тематикою, символікою з давньою історією Криму, з усіма цивілізаціями, які пройшли через цю землю: скіфською, античною, візантійською, тюркською.


Найвищого розквіту декоративне мистецтво кримських татар досягло у період Кримського ханства від другої половини XV століття до кінця XVIII століття. Орнаментальне мистецтво кримських татар зародилось, пройшло довгий і складний шлях синтезу, одержало свій розвиток і продовжує розвиватися.

Орнамент використовується як елемент декору національного одягу, взуття, головних уборів, а також в ювелірних прикрасах, на керамічному та металевому посуді, виробах із деревини, домашньому обладнанні, в оздобленні меблів, килимових покриттях.

Також до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО внесли гуцульську кераміку та петриківський розпис. Україна працює над тим, щоб до списку ЮНЕСКО включили ще й український борщ.



Джерело - https://antikvar.ua


0 коммент.:

Отправить комментарий